澳門業餘無線電用家俱樂部論壇's Archiver

elvisma 發表於 2014-1-8 15:25

各位師兄..我有d關於買機問題想問...

各位師兄..我有d關於買機問題想問...
我想從外地購買一部手提無線電機...
如果我想買果部存在一些自已個牌不能使用的頻道同功能.....如果這種情況可否持有,並使用自己個牌能使用ge部份?

xx9er 發表於 2014-1-8 21:38

不能, 要改機!

xx9bg 發表於 2014-1-13 23:07

機器需要工作在准許的頻率範圍內少可。
有不少機器(對講機)都可以通過設定地區以滿足不同地區的要求。

xx9bg 發表於 2014-1-13 23:09

如有問題請繼續提出,樂意解答。

elvisma 發表於 2014-2-6 12:35

多謝各位師兄解答
我曾經打過去dsrt 問..佢地建以我買d曾經驗過ge型號會少好多手續...不過一睇個list 發現好多都唔啱我個牌仔用...好多都係144mhz-148mhz 我個牌最多只係144mhz-146mhz...所以out 左..
另外師兄所介紹ge YAEAU VX-250
[url]http://www.universal-radio.com/catalog/ht/5250spec.html[/url]
tx freq 係144mhz-148mhz 都係out 左..f2d 同f3e 我f2d唔可以用因為個牌唔得,咁如果我想改機係可以响邊度改....係咪改左機後就可以買返黎比dsrt驗

xx9er 發表於 2014-2-10 01:42

VX-250已有人成功出左牌, 放心買.

elvisma 發表於 2014-2-11 11:49

THX~~~ 師兄

elvisma 發表於 2014-2-11 12:03

師兄..我上去YAESU 主頁度搵...得ft-250其實係咪同一部機?

xx9er 發表於 2014-2-12 23:44

係, FT-250就對啦.

elvisma 發表於 2014-3-7 20:12

[b]回復 [url=http://www.mrhc.org.mo/redirect.php?goto=findpost&pid=5380&ptid=1219]9#[/url] [i]xx9er[/i] [/b]
師兄..我有問題問...
想問下...因為我今日出左部FT 270R...因為FT-250 已停產....不過去搞入口果陣..電信管理局果個人話...RX  TX 個頻率一定要一樣...144-146MHZ 所以部機要攺機先可以通過測試..佢話之前有個人入口利部都係咁..要改機...連RX 都要BLOCK 淨144-146..你地出機果陣係咪咁.....我打去CQ SHOP 度問...佢話無得BLOCK 想問下各位師兄...你地知唔知香港果邊邊度有人改機....

xx9er 發表於 2014-3-8 14:51

係, 發現和接收都要144-146MHZ
FT-270 未知改機情況, 你上網揾下改機資料, FT-250都要改, 改左後成功驗機.

elvisma 發表於 2014-3-8 19:14

[i=s] 本帖最後由 elvisma 於 2014-3-8 22:47 編輯 [/i]

[b]回復 [url=http://www.mrhc.org.mo/redirect.php?goto=findpost&pid=5439&ptid=1219]11#[/url] [i]xx9er[/i] [/b]
想問下...D人係自己改..定搵人改...因為電信管理局D人話FT-270R都有人入過口,..同PASS 過....
咁如果我想改...可以响邊改...我睇過MANUAL 佢話可以BLOCK 個頻段...不過我唔知係咪咁改就OK..
師兄..可否幫我問下D FT-250 D師兄點改......
因為我打左去CQ SHOP 度問..個老世都話無....得改..我諗到只有用我睇到MANUAL GE 方法

xx9er 發表於 2014-3-18 20:07

FT-250 和 FT-270係完全吳同的. 如你識照住做就跟MANUAL方法做, 如果你吳識, 可以星期五晚十時半後去黑沙灣廣新新村第十四座安記美食找我們, 我可以同你試下, 但後果自負.

elvisma 發表於 2014-3-22 21:07

我都跟MANUAL SET左BAND 星期一囉去驗下機....希望過到.....如果唔得先請教各位師兄...
SET左BAND後 部機只能响BAND入面RX TX....當然.要開返ALL BAND MODE 都好易.....如果驗機係都要開晒佢驗咁一定過唔到{:1_154:}

xx9er 發表於 2014-3-24 22:52

咁到時可能要請教番你.

elvisma 發表於 2014-6-17 10:03

[i=s] 本帖最後由 elvisma 於 2014-6-17 10:14 編輯 [/i]

各位師兄..好耐無上過黎...我終於成功過左FT270R驗機..不過唔係用上面GE方法...因為我買返黎果部機係可以行晒.137MHZ-174MHZ
唯有自己改{:1_159:}
睇本電路圖...其實只要SHORT 左兩對焊點就可以去返144MHZ-146MHZ
[url]http://blog.4herrings.com/2009/03/26/yaesu-vx170-mod/[/url]
圖二所指橙箭頭指果粒...係BLOCK TX發射頻率 SHORT埋後就只係行144-146
圖二橙箭頭指果粒2點半方向..有一對焊點...SHORT埋後就係BLOCK RX 接收頻率 SHORT埋後就只接收到144-146
驗機要SHORT晒兩對...我只焊鍚直接SHORT 如果好以圖中要CUT 斷就返唔到轉頭..用焊鍚可以返轉頭...
焊好後RESET 部機..就OK..
當然...原先買返黎有SHORT埋GE..斷開後就可以玩晒D頻率,不過係犯法..自己睇住玩..各位C兄...{:1_159:}
有咩可以一齊研究下{:1_176:}

xx9iw 發表於 2014-6-20 10:23

多謝提供資料

頁: [1]